pondělí 30. července 2012

Sýr v hlavní roli

Stalo se to tak náhle a přitom velmi pozvolna. Najednou se v naši kuchyni množí samé mléčné výrobky. Začalo zlehounka.. čerstvými sýry, tvarohem, mozzarelou. A teď se jede ve velkém máslo, jogurt, a tvrdé sýry - říkáme jim lisované bochníky..
A zbývá spoustu syrovátky a tak z ní dělám ricottu. Ale samozřejmě i samotná syrovátka je k dostání.
Velkou zásluhu má na sýraření můj milý... jeho týdenní práce na lisu na sýry se začíná zlátnou.. Sýry se množí.. a my už teď se nemůžeme dočkat září, kdy budeme moci bochníky ochutnat.

Hrnec, do kterého se vejde opravdu dost mléka, jen je pak problém, že už to není práce pro jednoho:-) Míchání sýrového zrna však zvládám bez-problémů sama:-)






Kilo a půl mají tyto bochníky.. čeká je nyní dlouhé zrán








Na výrobu sýrů je pravda mít pár speciálních ingrediencí. Ale mám tu jeden sýr.. který je vyroben z bílého jogurtu. Který se nechá vykapat v plátýnku, řádně prosolí. Vytvaruje do bochánku a podává se s olivou a olivovým olejem. Je to takový tvarohový sýr.. smetanový. Říká se mu Labneh.


 Labneh, sýr který zasytí.


 Pákový lis na sýr není nezbytností pro výrobu sýrů, ale značně usnadní práci a napomůže k profesionálnějším výrobkům.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za váš názor.. sdílení

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...