středa 23. února 2011

Jak já peču chlebík

Ano máme tady ve Francii skvělé bagety, croisanty, čokorolky.. ale občas nás přece jen chytne chuť na voňavý chleba. Našli jsme tu v obchodech výborné chlebové mouky, jsme začali zkoušet. Není to žádná věda, jen to chce mít čas.
K pečení chleba je dobré přistupovat s láskou a něhou. Aspoň tak to vnímám já.
Začínám ráno.
9:00 - vytaženy kvasnice z ledničky.
9:15 - do čtvrt litru vody teplé, jako pro lidské mládě, rozdrobíme kvasnice se lžičkou cukru, zamíchám.
9:30 - proseju půl kila (hladké, celozrnné, žitné...) mouky přes sítko do mísy, přidám lžici soli, lžičku kmínu
9:35 - v mouce důlek, do něj naliji kvásek, nechám bobtnat
kvásek botná v důlku
10:30 - smísím kvásek s moukou, přidám dvě lžičky vinného octa (nemusí být) a dvě lžíce olivového oleje, vyhnětem těstíčko do hladka, bochánek popráším moukou, zakryji utěrkou necháme kynout v teple

kyne, dohromady 9 hodin
13:00 - promísím těstíčko, přidám tak tři lžice teplé vody, zapracuji do bochánku, opět poprášit, přikrýt nechat kynout.. další tři-čtyři hodiny
17:00 - vykynuté těsto dám na poumočený vál, hnětu, vytvaruji bochánek - tvar chleba
bochánek necháme v pečící misce ještě nakynout

před vložením do trouby
18:30 - rozpálíme troubu na max výkon (250stupňů). Bochánek potřeme teplou vodou, posypeme kmínem. Vložíme do trouby obě misky - i chleba i vodu. Můžeme troubu vevnitř i postříkat vodou (aby vznikla pára - dojem parní trouby)
18:45 - po 15 min otevřeme troubu, vyndám misku s vodou, potřu chleba vodou, teplotu snížit na 180.
po 15 min máme hezkou kůrku
19:25 - cca po 35-40 min pečení vytáhnout z pece

Nechám zcela vychladnout. Přes noc přikryji utěrkou nebo pytlíkem.
Ráno nakrájím a s gustem snídáme.
 
9:00 - snídáme

5 komentářů:

  1. Dobry den, chlebiky vypadaji uzasne. Nekolikrat jsem se o chleba doma pokusila, pekarnu nemam, navic preferuji klasicky bochnik z trouby:-)
    Drozdovy chleba se celkem vede, ale nema tu "spravnou kvaskovou chut". Kvaskovy jsem delala, celkem asi 10x. Myslim, ze ty posledni byly celekm dobre, chutove kysele, pro me fajn, ale manzel breptal, ze uz je to na nej moc. Byl celkem hutny, ale takovy kvaskovy chleba asi bude. Nicmene jeden problem jsem eliminovat nedokazala, a to tvrdost kurky. Kurka neni uz ani krupava, ale temer kamenna:-( Krajet se s namahou da, ale trha se, pro lidi s mensi trpelivosti a horsi dentici je temer nepokousatelna:-(
    Netusite, kde delam chybu? Dekuji moc za odpoved a za nadherny blog!
    Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. děkuji moc za milé psaní!! chlebové pečení je pro mne velká radost. ted jsem sice zase trošku na začátku - neb jsem změnila místo působení z francie na moravu.. tak zase zkouším,jak mi která mouka a správný poměr sedne nejlépe...
    byla jsem taky u kamaráda pekaře v pekárně na výzvědy a tak dneska podle něho zkouším chlebík.. dám ho sem blog hned jak bude výsledek .-)
    a k tvrdosti kůrky chleba.. občas se mi taky stalo že byla příliš křupavá. dle zkušeností pomohlo chlebík potřít vodou jen na začátku pečením (těsně než vracím do rozžhavené trouby) a pak na závěr po vytažení potřít buď mlékem anebo olivovým olejem. taky když jsem do těsta chlebového přidala lžíci tuku (většinou olivolej) byl měkčí. tak zkuste.. a dejte vědět! zajímá mě jak se podaří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky za odpoved, pri dalsim peceni zkusim a napisu, jak pokd dopadl:-) L.

      Vymazat
    2. Hezky vecer, zkousela jsem chleba dle Vaseho navodu (olej do testa, mleko na potreni), prisel mi rozhodne vlacejsi a mene tvrdy. Drozdovy chleba byl super, ale u kvaskoveho tam ta tvrda kurka je. Premyslim, jestli neni chyba v kynuti. Kvaskovy chleba nechavam kynout okolo 6-8h pri 22st. Akorat mame (jak jinak v panelakovem byte) dost sucho a povrch chleba je o 8h kynuti trochy vyschly, malinko poporaska. Mozna by stacilo ho behem kynuti potirat obcas vodou. Problem je ten, ze rano upatlam bochnik a nechvam kynout pres den. Cely den pak litam okolo deti, jsme porad venku a na pomazani chlebiku si ani nevzpomenu... Holt budeme asi brousit zoubky:-)
      Kazdopadne diky za rady a skvely blog!
      Lucie

      Vymazat
  3. potírání vodou je určitě dobrý nápad. taky jsem ho během horkého léta, kdy kynul na okně hodně potírala vodou..a jistě mu to prospělo. pak ještě možná při pečení - Prvních 15min na max. a potom dopéci tak na 160stupních.. děláte to tak?

    OdpovědětVymazat

Díky za váš názor.. sdílení

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...